Gooien met een stanleymes naar collega geen reden voor ontslag op staande voet

Een bijzondere zaak die zich prima leent voor een discussie bij de borrel. Als het gooien van een stanleymes naar een collega geen ontslag op staande voet oplevert, wat dan wel?

Geïrriteerde magazijnmedewerker

Het incident deed zich voor toen een administratief medewerker aan een magazijnmedewerker vroeg om plastic folie van een pallet met lading te verwijderen. De pallets moesten vervolgens apart worden gezet; er zat statiegeld op. De magazijnmedewerker weigerde om dat gelijk te doen. De administratief medewerker begon daarom zelf het folie te verwijderen. De magazijnmedewerker vroeg een paar keer om daarmee te stoppen, maar de administratief medewerker ging door. De magazijnmedewerker hierdoor zo geïrriteerd, dat hij een stanleymes naar de administratief medewerker gooide. Het mes vloog volgens werkgever “rakelings” langs de schouder van de betreffende medewerker. Niemand raakte gewond.

Gedurende de dag hebben deze collega’s nog normaal contact met elkaar gehad. Pas aan het einde van de middag is de magazijnmedewerker op staande voet ontslagen.

Ernstig, maar geen ontslag op staande voet

Werknemer verzet zich tegen het ontslag op staande voet. Hij stapt naar de kantonrechter. De kantonrechter geeft werknemer gelijk. De kantonrechter stelt vast dat magazijnmedewerkers anders met irritaties omgaan dan werknemers in “hogere rangen”. Met het gooien van een stanleymes is wel een grens overschreden. Werknemer is echter niet zo ver gegaan dat een ontslag op staande voet passend is. Andere maatregelen hadden ook aan werknemer duidelijk kunnen maken dat hij te ver was gegaan. Verder is de hele dag normaal doorgewerkt. Kennelijk vond werkgever het incident niet zo ernstig, anders had zij de werknemer wel direct geschorst. Dan had werkgever daarna de tijd gehad om advies in te winnen bij haar advocaat.

Verder is niet duidelijk welk gevaar het gooien van een stanleymes veroorzaakte. Er is niemand gewond geraakt. Het gooien van een mes klinkt ernstiger dan het is. Dat het mes was uitgeschoven, is niet door werkgever gesteld.

Opmerkelijke uitspraak?

Deze zaak levert discussie op. Laten we eerlijk zijn, deze zaak had bij een andere kantonrechter anders kunnen uitpakken. Zo gek is de uitkomst echter niet. Het gooien van een mes is ernstig, maar de gevolgen waren dat niet. Wel is opvallend dat de kantonrechter overweegt dat van een laaggeschoolde werknemer kennelijk kan (mag?) worden verwacht dat hij met een mes gooit. Ik zou denken dat iedereen zich aan normale omgangsregels op de werkvloer moet houden. Werkgever had hier toch beter kunnen kiezen voor een officiële waarschuwing of ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Zie: de uitspraak van de kantonrechter van 15 september 2015 via ECLI:NL:RBNNE:2015:4807.

Voor meer informatie en vragen over ontslag op staande voet of ontslag in het algemeen, kunt u contact opnemen met gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat mr. Astrid Noest via a.noest@noestadvocatuur.nl of via 0252-864 956 / 06-21 89 61 71. 

Author: mr. A. Noest
Published: 2016.04.28

Lisserbroek – Lisse – Nieuw Vennep – Hillegom – Hoofddorp – Sassenheim – Voorhout – Noordwijkerhout – Noordwijk – Aalsmeer – Roelofarendsveen – Leimuiden – Haarlemmermeer – Oegstgeest – Heemstede – arbeidsrecht – advocaat – advocatenkantoor – ontslag – ontslag op staande voet – Wet Werk en Zekerheid – goed werknemerschap – goed werkgeverschap

Verwante artikelen

Geen reacties toegestaan.