Oproepkracht minimaal 3 uur betalen

Wat zou het fantastisch zijn om aan het einde van de maand dubbel salaris te ontvangen. Uren dubbel incasseren en dan niet één, maar twee keer per jaar op vakantie gaan. Als u oproepkracht bent, heeft u grote kans dat u recht heeft op dubbel salaris. De Hoge Raad heeft de weg daarvoor dit jaar vrij gemaakt.

Taxichauffeuse met veel korte ritjes

Een taxichauffeuse werkt sinds 2002 voor een taxibedrijf. Zij heeft een arbeidsovereenkomst voor 12 uur per week. De chauffeuse brengt en haalt dagelijks kinderen naar en van school. Naast deze vaste schoolritten, wordt de chauffeuse regelmatig opgeroepen voor andere korte taxiritten.

De chauffeuse maakt dus meerdere losse ritten per dag en die ritten sluiten niet naadloos op elkaar aan. Er zitten als het ware “gaten” tussen de ritten. Als de chauffeuse in 2007 wordt ontslagen, eist zij achterstallig salaris van haar werkgever. De chauffeuse vindt dat ze recht heeft op 3 uur salaris voor iedere extra rit die ze heeft gereden, ook als zij wel 3 of 4 extra ritten op een dag heeft gemaakt. Een eenvoudige rekensom laat zien dat deze chauffeuse, als ze gelijk heeft, op een dag met 4 extra ritten recht heeft op 12 uur loon voor die 4 ritten (4 x 3 uur)!

De chauffeuse haakt aan bij een wettelijke regel die zegt dat een oproepkracht voor iedere oproep van minder dan 3 uur werk, recht heeft op 3 volle uren salaris (art. 7:628a BW). Dus: als een oproepkracht voor slechts 1 uur wordt opgeroepen, moet de werkgever de oproepkracht minimaal 3 uur betalen. De vraag is echter, of dat onbeperkt voor alle losse oproepen op een dag geldt. In dat geval wordt je immers bijna slapend rijk!

Oproepkracht minimaal 3 uur betalen, altijd!

De kantonrechter en het Hof vinden de chauffeuse kennelijk een geldwolf en zijn beide niet zo scheutig. Beiden geven een eigen draai aan het verhaal en geven de chauffeuse deels gelijk. De Hoge Raad geeft de chauffeuse volledig gelijk.

De chauffeuse heeft volgens de Hoge Raad voor iedere afzonderlijke oproep recht op minimaal 3 uur salaris. Tussen de afzonderlijke oproepen moet dan wel een korte werkonderbreking zitten. Pauzes tellen daarbij niet mee. Het maakt daarbij niet uit dat zij in feite dubbel wordt betaald, zoals de rekensom hierboven liet zien. Volgens de Hoge Raad is dat juist de bedoeling van de wetgever geweest: zo wordt een werknemer met een kleine arbeidsovereenkomst optimaal beschermd en wordt onzekerheid over de hoeveelheid te werken uren gecompenseerd.

Kortom, werkgevers moeten de oproepkracht minimaal 3 uur betalen, ook als zij meerdere keren per dag maar voor heel korte tijd worden opgeroepen.

Deze regel geldt o.a. bij arbeidsovereenkomsten van minder dan 15 uur per week en als de hoeveelheid uren niet (eenduidig) is vastgelegd.

De uitspraak van de Hoge Raad van 3 mei 2013 leest u hier.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u vragen? Neem dan contact op met mr. Astrid Noest via a.noest@noestadvocatuur.nl of via 0252-864 956.

Author: mr. Astrid Noest
Updated: August 12, 2014

Verwante artikelen

Nog geen reacties.

Reactie achterlaten

U moet ingelogt zijn om reacties acher te laten.