Alcohol op het werk: ontslag of niet?

Leuk zo’n feestje op een doordeweekse avond. Maar wat als je de volgende dag moet werken en de alcohollucht nog steeds om je heen hangt? Een nietsvermoedende werknemer werd vorig jaar op staande voet ontslagen na een avondje goed doorhalen. De alcohollucht werd hem “fataal”. Kan dat eigenlijk wel? Ontslagen worden voor alcohol die buiten werktijd is genuttigd?

Alcohol op het werk

Een werknemer die als magazijnmedewerker op een scheepswerf werkt, verschijnt na een avondje stappen om 07.00 uur op zijn werk. Zijn leidinggevende ruikt direct de alcoholwalm en roept hem op het matje. De werknemer verklaart dat hij de avond ervoor een “paar biertjes” op heeft, maar dat hij niet later dan 03.00 uur in bed lag. Nadat hij een blaastest heeft gedaan, wordt hij met een taxi naar huis gestuurd. Helaas, geschorst. Thuisgekomen stuurt de werknemer zijn werkgever een mail met de reden van zijn uitspatting. Hij heeft een ellendig jaar achter de rug: “eerst valt mijn moeder op de verjaardag van mijn vrouw zo maar uit haar stoel en is dood” en “toen gebeurde het dat mijn zus een hersenbloeding kreeg en nog steeds in coma ligt”. De werknemer betuigt spijt en zegt dat het nooit meer zal gebeuren. Desondanks wordt hij de volgende dag op staande voet ontslagen. Werkgever verwijst naar haar strenge alcoholbeleid. De werknemer vindt zijn ontslag onterecht en spant een kort geding aan. Hij wil zijn baan terug en eist doorbetaling van zijn loon. De kantonrechter is het met de werknemer eens. Ook in hoger beroep krijgt de werknemer gelijk.

Ontslag op staande voet en alcohol

De werknemer die met een alcohollucht op het werk verschijnt kan soms op staande voet ontslagen worden. Maar let op, voorzichtigheid is hierbij echt op zijn plaats! Bij de vraag of een ontslag op staande voet terecht is, houden rechters namelijk rekening met “alle omstandigheden van het geval”. Dus ook met persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Deze werknemer had een zwaar jaar achter de rug en de werkgever wist dat. Daarnaast had hij direct spijt betuigt en beloofde hij het niet weer te doen. Omdat de werknemer daarnaast 5 jaar uitstekend had gefunctioneerd en voor hem niet duidelijk was dat het strenge alcoholbeleid van zijn werkgever tot ontslag op staande voet kon leiden, werd hij “gered” bij rechtbank en gerechtshof. Kortom: de sanctie was te zwaar en de werkgever moest het loon doorbetalen.

Voor werkgever en werknemer geldt dus: wees op uw hoede!

Bent u werkgever of werknemer en wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met mr. Astrid Noest via a.noest@noestadvocatuur.nl of 0252-864 956.

Verwante artikelen

Nog geen reacties.

Reactie achterlaten

U moet ingelogt zijn om reacties acher te laten.