Onderhandelen voor werkgevers…

Hoewel de wetgever het ontslagrecht een aantal jaren geleden nog eenvoudiger wilde maken, is het dat niet geworden. Het is in veel gevallen zelfs moeilijker om een werknemer te ontslaan. Ontbinding bij de kantonrechter wordt moeilijker te bewerkstellingen en komt steeds minder voor. Zeker bij een verstoorde arbeidsrelatie of disfunctioneren. U doet er goed aan om te onderhandelen als uw dossier over de betreffende werknemer niet puntgaaf in orde is.

Onderhandelen voor werkgevers: een must in het ontslagrecht

Als werkgever moet u van goede huize komen om de verstoorde arbeidsrelatie of disfunctioneren (incl. behoorlijk verbetertraject!) aan te tonen. Kunt u dat niet (volledig) en komt u met een “dun” dossier? Dan zal de kantonrechter waarschijnlijk niet ontbinden, waar hij dat voorheen wel had gedaan. De kantonrechter kan uw eventuele “dunne dossier” voor de werknemer niet compenseren met een hogere vergoeding. De kantonrechter is nu gebonden aan de transitievergoeding. Die moet hij meegeven en die vergoeding is niet bepaald royaal. De kantonrechter zal dus alleen ontbinden als er echt iets aan de hand is en de arbeidsovereenkomst echt niet langer kan voortduren.

Als werkgever doet u er dus goed aan om de kantonrechter te ontwijken als uw dossier niet piekfijn in orde is. In dat geval is onderhandelen voor werkgevers een goede optie.

U zult in de praktijk vooral onderhandelen over de hoogte van de ontslagvergoeding en daarmee afwijken van de transitievergoeding. Uiteindelijk kunt u de afspraken vastleggen in een goede vaststellingsovereenkomst.

14 dagen bedenktijd en meer regels

Als u met uw werknemer gaat onderhandelen en de resultaten daarvan in een vaststellingsovereenkomst vastlegt, is het belangrijk dat u o.a. rekening houdt met de bedenktijd voor de werknemer. De werknemer kan in het nieuwe ontslagrecht binnen 14 dagen na ondertekening van de deal af. Het is van groot belang dat u daarvan ook melding maakt in de vaststellingsovereenkomst. Doet u dat niet, dan heeft dat nadelige gevolgen voor u.

Naast de bedenktijd zijn er nog andere zaken die u absoluut niet moet vergeten te vermelden. Het is dan ook raadzaam om uw vaststellingsovereenkomst door een ervaren arbeidsrechtspecialist te laten beoordelen voordat u die aan uw werknemer voorlegt.

Wat Noest Advocatuur voor u kan betekenen

Heeft u behoefte aan advies en ondersteuning bij de onderhandelingen met uw werknemer? Noest Advocatuur is zeer ervaren in het onderhandelen voor werkgevers met werknemers.

Neem vrijblijvend contact op met mr. Astrid Noest via 06-21 89 61 71 of 0252-864 945. U kunt ook mailen met info@noestadvocatuur.nl. Maakt u liever direct een afspraak? Dat kan heel gemakkelijk via de website.

Tags: transitievergoeding, arbeidsrecht, ontslag, advocaat Lisse, advocaat Nieuw Vennep, advocaat Hoofddorp, advocaat Noordwijkerhout, advocaat Hillegom, advocaat Aalsmeer, advocaat Lisserbroek, advocaat Sassenheim, advocaat Sassenheim, advocaat Voorhout, advocaat Noordwijk, advocaat Roelofarendsveen, advocaat Oegstgeest, advocaat Leimuiden, advocaat Heemstede, advocaat Haarlemmermeer, ontslagadvocaat, arbeidsrechtspecialist, kantonrechtersformule, vaststellingsovereenkomst, beëindigingsovereenkomst, ontslagvergoeding, nieuw ontslagrecht, WWZ